Misteriosul sunet al Pamantului


Stiati ca Terra emite un vuiet ce ar putea proveni din mediul acvatic, din aer sau subsol? O enigma ce a alimentat mituri… Savantii au gasit in sfarsit raspunsul la aceasta enigma care ii incita de mai bine de un deceniu. E ca un fel de concert pe trei voci: mai intai se aud furtunile care se reverbereaza, apoi valurile oceanelor si, in sfarsit, fundurile marine.
"Trei elemente care se imbina intr-un vuiet continuu” - sunt cuvintele unui cercetator de la Laboratorul de seismologie al Universitatii din Berkeley, California.

In diferite regiuni de coasta din Mexic sau Irlanda, o serie de persoane aud zgomote persistente in registru grav, care le provoaca greata, dureri de cap, tulburari de somn, sangerari nazale. Realitate? Falsa impresie? Autosugestie? Un lucru e sigur. Acest vuiet e inregistrat sub forma unui semnal captat de seismometre, fara sa se produca insa cel mai mic cutremur. Vuietul a fost sesizat prima oara in 1980, odata cu aparitia noii generatii de seismometre. Si cu ajutorul unui gravimetru supraconductor, un aparat care masoara campul de gravitate al Pamantului intr-un loc precis (primele modele au aparut la sfarsitul secolului al XIX-lea).

Versiunea moderna constituie o adevarata bijuterie tehnologica care utilizeaza levitatia magnetica a unei mase aflate deasupra unui magnet supraconductor. Pentru a functiona, aparatul trebuie racit in permanenta printr-un circuit de heliu lichid. Are o sensibilitate de o mie de ori mai mare decat gravimentrele folosite pana acum si o fiabilitate superioara.
O retea mondiala grupeaza 20 de astfel de aparate, unul dintre ele aflandu-se in apropiere de Strasbourg. Analiza inregistrarilor efectuate la Polul Sud, departe de orice sursa de zgomote industriale si in absenta vreunui seism, a relevat aceasta bizarerie prin semnale continue. Mai exact, prin doua tipuri de semnale distincte: unul care vibra odata la 5 si 10 secunde si un altul, suprapus, ale carui vibratii durau intre 50 si 300 de secunde. Primul, cunoscut sub numele de „zgomot microseismic”, are o periodicitate ce corespunde agitatiei oceanelor. Agitatia masei de apa oceanica are drept efect local o mica variatie de presiune, ce creeaza un semnal seismic. Periodicitatea celei de-a doua vibratii nu coincide insa cu nici un fenomen natural.

S-a presupus ca enigmaticul zgomot de fond provine din interiorul Pamantului. Dar, din ce zona? Specialistii s-au orientat spre orasul Taos din New-Mexico, ascuns in Muntii Stancosi, in care mii de persoane au declarat ca aud permanent un zgomot ciudat. Dupa ce au fost eliminate toate sursele de zgomot posibile si ipoteza problemelor psihice sau a unor disfunctii ale aparatului auditiv, s-a ajuns la concluzia, dupa un an de investigatii, ca zgomotul ar proveni din adancurile Pamantului.

Alte studii au scos in evidenta faptul ca, in timpul iernii din emisfera nordica, zgomotul e mai intens in Oceanul Pacific de nord, iar in timpul verii, in Pacificul de sud. Prin simulari numerice s-a ajuns la concluzia ca enigmaticul vuiet provine din interactiunea dintre agitatia oceanului, planseul oceanic si perturbatiile din atmosfera.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.