Corp si suflet


Cam tot ceea ce a fost prezentat până în ziua de azi de catre ştiinţele umane, ca noţiune de “corp şi suflet”, s-ar putea descrie in acest mod :

Teoria credinţei

Această teorie susţine că nu există nimic în afară de suflet şi spirit. Adepţii acestei teorii exprimă opinia că există entităţi spirituale, separate unele de altele prin calităţile lor, şi care sunt numite sufletele oamenilor. Aceste suflete există independent chiar şi inainte de a se coborî şi încarna în corpuri umane.
După ce corpul moare, moartea nu se extinde peste aceste entităţi pentru că acestea sunt spirituale. În opinia lor, moartea este o simplă separare între elementele din care este formată o entitate. Prin urmare ei se referă la faptul că organismul material este format dintr-un ansamblu de câteva elemente care se vor separa din nou după moarte. Dar sufletul fiind o entitate spirituală , nu se poate dezintegra astfel încât structura sa să fie afectată. Aşadar, sufletul este nemuritor şi există veşnic.
După aprecierea adepţilor acestei teorii, corpul este un fel de îmbrăcăminte a entităţii spirituale şi cu el se îmbracă sufletul. Prin intermediul corpului, sufletul îşi manifestă puterile sale,calităţile sale şi diferitele facultăţi. Prin acest mod sufletul oferă viaţă şi circulaţie corpului şi îl protejează de vătămări. Corpul însuşi este fără viaţă şi inert şi nu are nimic în afară de materie fără viaţă şi tot aşa va rămâne si în momentul în care sufletul îl va părăsi. De asemenea, toate semnele de viaţă pe care le vedem în corpul uman, nu sunt decât manifestările puterilor sufletului.

Teoria Dualismului

Aceasta este teoria celor care cred în dualitate (coexistenţă a două principii sau a două elemente diferite). Potrivit opiniei lor, corpul este o creaţie perfectă, independentă, vie, se hrăneşte şi îşi furnizează singur tot ce are nevoie pentru existenţă, se protejează singur şi nu are nevoie de nici un ajutor al unei entităţi spirituale. Cu toate astea, acest corp nu este considerat ca fiind esenţa persoanei. Acest rol este luat de către sufletul inteligent, care este socotit ca fiind entitate spirituală, precum spun şi adepţii primei teorii.
Diferenţa dintre cele două teorii cu privire la corp, se bazează pe dezvoltarea rapidă a ştiinţei, care a descoperit că natura a fixat în interiorul organismului toate nevoile si cerinţele importante ale acestuia, şi de aceea activitatea sufletului în corp nu mai rămâne decât să atribuie corpului însuşirile, calităţile bune şi interesele spirituale. Adică ei cred în ambele teorii simultan, dar totodată afirmă că sufletul este cauza de origine a creerii corpului, ceea ce înseamnă că corpul este rezultatul şi continuarea sufletului.

Teoria negării

Cercetătorii acestei teorii neagă existenţa oricărei realităţi spirituale şi recunosc doar corporalitatea organismului. Adepţii acestei teorii neagă prezenţa a absolut oricărei entităţi spirituale, abstracte, în structura corpului uman. Cu o certitudine incontestabilă ei consideră că mintea umană nu este altceva decât un derivat al organismului. Ei descriu corpul ca o maşinărie cu cabluri electrice care fac contactul între organe şi creier.
Opinia lor este că întregul mecanism corporal este activat de stimulenţi exteriori care vin în contact cu corpul şi sunt transmişi către creier sub forma de plăcere sau durere, în funcţie de asta creierul dă comandă unui organ anumit despre modul cum să actioneze.  Totul este controlat de către nervi (cabluri) şi tendoane, care sunt conectate potrivit unui program al cărui scop este de a evita sursele de durere şi de a aspira spre sursele de plăcere.
Prin acest mod, afirmă susţinătorii acestei teorii, se petrece în om, înţelegerea oricărei situaţii a vieţii şi reacţia faţă de ea. Senzaţia de inteligenţă şi logică din mintea noastră, se aseamănă cu o fotografie sau o ştampilă a ceea ce s-a petrecut în interiorul corpului. Avantajul omului faţă de restul oricărui alt animal, constă în faptul că tot ceea ce are loc în organism se reflectă în creier ca o imagine pe care omul o simte şi o primeşte ca logică şi raţională. De aceea, adepţii acestei teorii afirmă, că tot ceea ce percepem cât şi concluziile pe care le tragem, nu sunt altceva decât rezultatul proceselor care se petrec în interiorul corpului. În mod similar, unii dintre adepţii teoriei dualismului sunt de acord cu teoria negării, dar cu toate astea ei adaugă existenţa unei entităţi spirituale eterne numită “suflet”, care după opinia lor se îmbracă în sistemul organismului. Ei afirmă că sufletul este esenţa persoanei, în timp ce organismul serveşte doar ca înveliş acesteia.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.