Focul Sfant de Paste

Focul Sfant ("Lumina Sfanta") este un miracol care se intampla in fiecare an in Biserica Sfantului Mormant in Ierusalim in Sambata Mare, Ziua de dinaintea Sfintelor Pasti. Este considerata de unii oameni ca fiind cea mai lunga minune anuala atestata in lumea crestina, evenimentul fiind  documentat consecutiv inca din anul 1106.

Ceremonia incepe la amiaza, "patriarhul grec, impreuna cu clerul lui invesmantat in straiele sacerdotale si urmat de patriarhul armean cu clerul lui si cu episcopul coptilor, marsaluiesc in procesiune grandioasa si solemna,  cantand imnuri, de trei ori in jurul Sfantului Mormant.  Odata procesiunea incheiata, Patriarhul Ortodox al Ierusalimului sau alt arhiepiscop ortodox recita o rugaciune anume, isi da jos robele si intra singur in mormant. "Prelatii armeni si copti raman in antecamera, unde spun ca sedea ingerul cand s-a aratat femeii credincioase {Maria Magdalena} dupa invierea" lui Iisus. Atunci, adunarea canta "Doamne miluieste" (Kyrie eleison in greaca) pana cand Lumina Sfanta coboara spontan peste 33 de lumanari legate impreuna de catre patriarh in timp ce e singur in incaperea mormantului lui Iisus. Patriarhul iese apoi din incaperea mormantului si recita rugaciuni, aprinzand fie 33, fie 12 lumanari si impartindu-le celor adunati acolo.

Pelerinii sustin ca Focul Sfant nu le arde parul, fata ... in primele 33 de minute dupa ce a fost aprins. Inainte de a intra in Mormantul Domnului, patriarhul este examinat de autoritatile israeliene pentru a se dovedi ca nu poarta cu sine mijloace tehnice de aprindere a focului. Aceasta investigatie era candva intreprinsa de soldatii turci.

Focul Sfant este de fapt miracolul care se intampla in fiecare noapte de Inviere, numai in incinta Bisericii Sfantului Mormant din Ierusalim. Este practic fenomenul miraculos in cadrul caruia lumanarile de Inviere se aprind de la sine in mod aparent absolut inexplicabil pe cai rationale

De sute de ani, acest  miracol a atras atentia tuturor, iar generatii intregi de oameni de stiinta  au incercat  sa gaseasca o explicatie logica. Ultimele cercetari au fost efectuate in secret de fizicianul rus Andrei Volkov, in cadrul slujbei de Paste a Bisericii Ortodoxe din anul 2008. "Aparatele noastre care emiteau un spectru de radiatie electromagnetica, au detectat un impuls straniu de frecventa  joasa care inunda Biserica Sfantului Mormant. Acest impuls inexplicabil nu a mai fost detectat pana in prezent de nicio alta echipa de cercetatori. Impulsul parea initial o forma stranie de descarcare electrica. Nu am reusit sa detectam locul exact in care Lumina se coboara si aprinde lumanarile tinute de Patriarh. In acel moment toate aparatele noastre de masurare si inregistrare aveau din senin probleme tehnice" declara Andrei Volkov.

Oamenii de stiinta au apucat totusi sa observe ca inainte de coborarea Focului Sfant, o forma stranie de energie apare pe peretele altarului. In prezent energia nu se poate observa foarte bine cu ochiul liber, datorita numeroaselor flash-uri ale aparatelor de fotografiat ale credinciosilor. Volkov afirma ca acest flux de energie nu are legatura directa cu Focul Sfant, dar apare intodeauna inainte de izbucnirea Focului in altar. Volkov este primul savant care a confirmat ca in primele minute ale coborarii Focului Sfant si al aprinderii lumanarilor, acest foc nu arde si poate fi atins cu mana goala de nenumarate ori, fara a produce arsuri.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.