Arheologii au descoperit sculpturi Maya vechi de 2000 de ani ale unor creaturi cosmice


Arheologii au dezgroapat o serie de sculpturi maiaşe care înfăţişează monştri cosmici, zei şi şerpi în nordul junglei din Guatemala. Recenta descoperire este cea mai veche reprezentare a faimosului mit Maya al creaţiei. Elementele ornamentale, lungi de aproape opt metri, au fost create în jurul anului 300 î.e.n.

Cercetătorilor le-a luat mai bine de trei luni să dezgroape sculpturile din El Mirador, cel mai mare oraş Maya din lume, a declarat şeful echipei de arheologi, Richard Hansen. Mayaşii au construit temple uriaşe timp de 2000 de ani şi au dispărut într-un mod misterios în jurul anului 900 e.n.

Bazinul El Mirador a fost părăsit mult mai devreme de această dată, populaţia lăsând în urmă o reţea complexă de drumuri, apeducte şi o piramidă masivă, care acum este acoperită de un strat gros de vegetaţie. "Artefactele sunt pre-creştine, sunt extrem de valoroase şi dovedesc puterea unei ideologii care a existat mii de ani", a mai afirmat Hansen. Pe sculptură sunt ilustraţi cei doi gemeni eroi, Hunahpu şi Xbalanque, deasupra lor fiind o zeitate cu aripile deschise. Pe partea opusă se află un zeu maiaş al porumbului înrămat de un şarpe", a explicat Richard Hansen, care a lucrat şi cu Mel Gibson pentru filmul "Apocalypto."

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.