Dilema fiintei umane: Cine suntem si ce dorim cu adevarat?




Kahlil Gibran are o poveste minunată. Fermierii de la sate, pentru a-şi proteja culturile, creează un om fals, o sperietoare de ciori. Aceasta nu este decât un băţ legat de alt băţ; arată aproape ca o cruce. Şi apoi pun nişte haine pe ea, şi poate un vas de lut în loc de cap. Este suficient pentru a face păsările şi animalele să se teamă că e posibil să fie cineva acolo. Îmbrăcămintea şi cele două mâini le fac să creadă că cineva le observă. Pentru animale, este suficient; se ţin departe de fermă.

Gibran a zis: „Odată am întrebat o asemenea sperietoare de ciori: «ÃŽl pot înÅ£elege pe fermierul care te-a făcut – are nevoie de tine. Pot înÅ£elege bietele animale – nu sunt atât de inteligente încât să priceapă că eÅŸti o făcătură. Dar, pe ploaie, pe soare, pe arÅŸiÅ£a verii, pe gerul iernii, continui să stai acolo; pentru ce?»

Iar sperietoarea de ciori a răspuns: «Nu ÅŸtii ce mă bucură pe mine. Doar să le fac pe animalele acelea să se teamă este o asemenea plăcere încât merită să rabd ploaia, să rabd soarele, să rabd arÅŸiÅ£a, gerul, tot. ÃŽnfricoÅŸez mii de animale! Åžtiu că sunt o făcătură, nu e nimic înăuntrul meu, dar nu-mi pasă de asta. Bucuria mea constă în a-i speria pe alÅ£ii.»“

Åži vreau să vă întreb: vreÅ£i să fiÅ£i numai ca acest om fals – neavând nimic pe dinăuntru, înfricoşându-i pe alÅ£ii, fericindu-i pe alÅ£ii, umilindu-i pe alÅ£ii, punându-i pe alÅ£ii la respect? ViaÅ£a voastră este numai pentru alÅ£ii? Vă veÅ£i uita vreodată înăuntru? E cineva acasă, sau nu? SunteÅ£i interesaÅ£i să căutaÅ£i stăpânul casei?

Stăpânul este acolo – poate adormit, dar se poate trezi. Åži, o dată ce stăpânul s-a trezit înăuntrul vostru, întreaga voastră viaţă capătă noi culori, noi curcubeie, noi flori, o nouă muzică, noi dansuri. Pentru prima dată, vă treziÅ£i la viaţă.''

Osho -  Mecanica mintii 




Niciun comentariu:

Un produs Blogger.