Hermetism – Planurile Corespondentei


Ceea ce este sus este ca si ceea ce este jos; ceea ce este jos este ca si ceea ce este sus.”
Kybalion

Pentru usurinta gandirii si a studiului, filozofia hermetica considera ca universul poate fi divizat in trei mari clase de fenomene cunoscute ca trei mari planuri, si ele se numesc:
1. Marele plan fizic;
2. Marele plan mental;
3. Marele plan spiritual.
Aceste diviziuni sunt mai mult sau mai putin arbitrare, caci adevarul este ca fiecare dintre aceste trei diviziuni nu-i decat o treapta a marii scari a vietii, treapta mai de jos fiind evident materia si cea mai inalta spiritul.

Marele Plan Fizic si cele sapte planuri inferioare ale sale este acea parte a fenomenelor universului care contine tot ceea ce se raporteaza la lucruri, forte si la manifestarile fizicomateriale. Cele sapte planuri inferioare sunt urmatoarele:
1. Planul materiei A
2. Planul materiei B
3. Planul materiei C
4. Planul substantei eterate
5. Planul energiei A
6. Planul energiei B
7. Planul energiei C.
Planul materiei A cuprinde formele materiei solide, lichide si gazoase asa cum ele se recunosc in general de fizica.
Planul materiei B cuprinde anumite forme de materie mai subtile pe care si stiinta moderna le recunoaste. Acestea sunt fenomenele de radioactivitate a materiei in faza radiului etc apartinand subdiviziunii celei mai joase a acestui plan inferior.
Planul materiei C cuprinde formele materiei cele mai subtile a caror existenta savantii obisnuiti nu o banuiesc inca.
Planul substantei eterate cuprinde ceea ce stiinta numeste eter, substanta de o fluiditate si subtilitate extrema, ocupand tot spatiul universului si lucrand ca mediu intermediar pentru transmisia de valuri de energie ca lumina, caldura, electricitatea etc. Aceasta substanta eterata are un raport strans, adica stabileste o comunicare intima intre materie si energie, ea participand in componenta fiecareia dintre ele. Se spune ca acest plan poseda si el sapte subdiviziuni ca de altfel toate planurile inferioare si ca de fapt exista sapte forme de eter.
Planul energiei A, care cuprinde formele obisnuite de energie cunoscute stiintei; cele sapte subplanuri ale sale fiind: caldura, lumina, magnetismul, electricitatea, atractia gravitationala, coeziunea, afinitatea chimica si multe alte forme de energie indicate de experientele stiintifice care nu sunt inca clasate .
Planul energiei B cuprinde sapte subplanuri de forme superioare de energie pe care stiinta nu le-a descoperit si carora li s-a dat numele de "forte naturale delicate" si care sunt chemate a se manifesta in anumite forme de fenomene mentale si gratie carora aceste fenomene devin vizibile.
Planul energiei C cuprinde sapte subplanuri de energie, atit de puternic organizate, incat ea poarta multe caracteristici ale vietii, dar care nu este recunoscuta de oameni. Aceasta poate avea un interes numai spiritual. O asemenea energie este indispensabila pentru omul obisnuit si poate fi considerata aproape ca “putere divina”. Fiintele care o intrebuinteaza sunt ca “zeii”.

Marele plan mental cuprinde sapte planuri mentale inferioare:
1. Planul spiritului mineral
2. Planul spiritului elementar A
3. Planul spiritului plantal sau vegetal
4. Planul spiritului elementar B
5. Planul spiritului animal
6. Planul spiritului elementar C
7. Planul spiritului uman.

Planul spiritului mineral cuprinde starile sau conditiile unitatilor sau entitatilor sau combinatiilor lor care insufletesc formele cunoscute de noi sub numele de minerale, produse chimice etc.
Planul spiritului elementar A cuprinde starea, conditia si gradul de dezvoltare mentala si vitala a unei clase de entitati si sunt invizibile simturilor obisnuite ale omului. Ele exista si joaca rolul lor in drama universului. Treapta lor de inteligenta este situata pe de o parte intre aceea a entitatilor minerale-chimice si aceea a entitatilor regnului vegetal. Si la acest plan sunt sapte subdiviziuni.
Planul spiritului vegetal, in ale sale sapte subdiviziuni cuprinde starile si conditiile entitatilor facand parte din imparatiile lumii vegetale.
Planul spiritului elementar B cuprinde stari si conditii ale unui fel superior de entitati “elemente”( spirite elementare) avand rolul lor in lucrarea generala a Universului.
Planul spiritului animal cu ale sale sapte subdiviziuni cuprinde starile si conditiile entitatilor, fiintelor si sufletelor locuind in forme animale de viata, care ne sunt familiare tuturor.
Planul spiritului elementar C cu ale sale sapte subdiviziuni cuprinde entitati si fiinte invizibile de natura vietii animale dar si umana.
Planul spiritului uman cu ale sale sapte subdiviziuni cuprinde acele manifestari de viata si de mentalitate care sunt comune omului in grade diferite. Sub acest raport trebuie pus in lumina faptul ca omul obisnuit de azi nu ocupa decat a patra subdiviziune a planului spiritului uman. Doar cei mai evoluati au trecut liziera celei de a cincea subdiviziuni. Pentru a atinge aceasta stare, i-au trebuit rasei noastre milioane de ani si ii vor mai trebui inca un numar de ani considerabil pentru a atinge cea de-a sasea si a saptea subdiviziune Trebuie sa ne amintim ca au fost alte rase inaintea noastra care au strabatut aceste trepte si care au atins planuri superioare Terrei. Rasa noastra proprie este a cincea care a pornit pe Cale.  Exista unele spirite avansate chiar in propria noastra rasa care s-au ridicat deasupra maselor si care au atins a sasea si a saptea subdiviziune. Unii chiar au depasit-o. Omul celei de a sasea subdiviziuni va fi supraom; acela al celei de a saptea subdiviziuni va fi superomul

Marele plan spiritual
Pe cele sapte planuri inferioare ale marelui plan spiritual exista fiinte despre care noi putem vorbi ca despre ingeri, arhangheli si semizei. Pe cel mai de jos dintre planurile inferioare locuiesc acele mari suflete pe care noi le numim Maestri sau Adepti.
Deasupra lor vine marea ierarhie a ingerilor, inaccesibila gandirii omului, apoi vin acei care fara ireverenta se pot numi zei; aceste individualitati sunt superioare celor mai grandioase visuri ale inchipuirii omenesti; numai cuvantul Divin este susceptibil a li se adresa. Toate aceste fiinte sunt animate de cel mai mare interes si joaca un rol in procesul creatiei, evolutiei si progresului cosmic. Ei apartin universului si sunt supusi conditiilor sale.



Niciun comentariu:

Un produs Blogger.