„Omule, cunoaste-ti razele”



Sub aspectul influenţării fiinţelor umane prin radiaţii şi, respectiv, prin efectul rezonanţei, ştiinţa spiritualistă a relevat de mult timp un fapt esenţial – dar această cunoaştere a rămas accesibilă doar unor grupuri restrânse de iniţiaţi: determinarea caracteristicilor psihice, a predispoziţiilor spre talente sau vicii, spre anumite acţiuni sau activităţi, a inteligenţei şi a însaşi structurării trupului organic – deci a vieţii fiecărei fiinţe omeneşti – este rezultatul direct al influenţelor „celor şapte raze”!

Dar despre care radiaţii, despre care raze ştiau cei din vechime că au „puteri” atât de deosebite, căci, în fapt, nu era vorba de radiaţiile „celor şapte planete sacre”?

Iată cum explicita această problemă – pe cât de puţin ştiută, pe atât de importantă pentru întreaga omenire – iniţiatul englez Benjamin Creme: „Ştiinţa modernă a demonstrat vechea axiomă fundamentală a esoterismului, conform căreia în ansamblul Universului manifest nu există nimic altceva decât energii, aflate în relaţii unele cu altele, fiecare având un nivel vibrator propriu.
Ştiinţa spiritualistă postulează că aceste energii se repartizează în şapte curenţi sau „raze”, a căror interacţiune la toate nivelurile de frecvenţe creează sistemele solare, galaxiile şi universurile. Mişcarea acestor şapte raze, care se face după cicluri spiralate, conduce orice Fiinţă „în” şi „în afară” de manifestare, o colorează şi o saturează cu calităţile lor şi cu atributele lor specifice. Aceasta este la fel de valabil pentru un grăunte de nisip, ca şi pentru orice om sau pentru un sistem solar. Fiecare rază este exprimarea unei Vieţi.

În ceea ce priveşte sistemul nostru solar, aceste şapte energii sunt expresia a şapte mari Vieţi încarnate pe şapte stele care formează constelaţia Ursa Mare. In sistemul nostru solar, dintre aceste raze primează cea de a 2-a. Drept urmare, celelalte şase raze sunt considerate ca sub-raze ale acestei energii de bază. Prin manipularea acestor sub-raze, Logosul solar a creat toate varietăţile de viaţă din sistemul său.

…aceste forţe, pe fiecare plan, condiţionează natura noastră şi fac din noi ceea ce suntem. Razele constituie tipuri particulare de energii, accentul fiind pus pe calitatea fiecărei energii, mai degrabă decât pe forma pe care ea o creează. A spune despre un om, sau despre o naţiune, sau despre o planetă că sunt „pe” raza 1 sau a 2- a, înseamnă că acestea sunt „colorate” prin calitatea razei respective şi că o exprimă ca atare. în consecinţă, există şapte tipuri de fiinţe umane, în funcţie de razele prin care sunt influenţate. In cadrul Planului Logosului, razele intră în manifestare în mod ciclic şi, prin influenţa lor, sunt la originea succesiunii civilizaţiilor şi a culturilor care marchează şi măsoară evoluţia raselor.

Fiecare fiinţă umană se află pe una sau pe alta din cele şapte energii şi este guvernată prin cinci raze de bază:
- raza sufletului, care rămâne aceeaşi de-a lungul a nenumăraţi eoni;
- raza personalităţii, care se schimbă de la o încarnare la alta, până când se dezvoltă toate calităţile intime;
- raza care conduce corpul mental;
- raza ce condiţionează vehiculul (corpul) astral – sau emoţional;
- raza corpului fizic – incluzând creierul.

Razele variază ciclic. Fiecare dintre ele acţionează în mod privilegiat prin intermediul unui anumit centru (chakra) … determinând în ansamblu structura psihică şi a trupului, natura astrală (emoţională), precum şi calitatea mentalului. Acestea ne predispun la anumite atitudini de spirit, cât şi la anumite puteri şi slăbiciuni, care sunt „virtuţile” şi „viciile” razelor. De asemenea, „colorează” personalitatea noastră şi îi dau o tonalitate generală pe plan fizic. Razele personalităţii sunt acelea care guvernează manifestarea noastră în timpul celei mai mari părţi a experienţei evolutive de pe acest Pământ, însă, o dată parcurse două treimi din această Cale, raza sufletului începe să domine comportamentul nostru şi să se exprime prin acesta.
„Omule, cunoaşte-te pe tine însuţi”, spuneau grecii antici. „Omule, cunoaşte-ţi razele”, spune esoteristul. Cunoaşterea propriilor raze ne oferă o vedere asupra puterilor şi a limitărilor noastre, a liniei noastre de minimă rezistenţă în această viaţă, şi ne ajută să înţelegem motivaţia punţilor şi a barierelor pe care noi înşine le ridicăm între noi şi alţii, datorită structurii proprii a razelor. Aceia care sunt pe raze asemănătoare tind să adopte puncte de vedere identice, să aibă acelaşi mod de viaţă. însă cei care se află pe raze diferite resimt o anumită dificultate în a ajunge la o înţelegere mutuală a atitudinii lor şi a viziunii lor asupra lumii.

Problematica fundamentală a acestor „şapte raze” cu extrem de variatele lor efecte a fost dezvoltată mult mai amplu de Maestrul Tibetan Djwhal Khul prin cărţile scrise cu A. A. Bailey. In extinsul cadru explicativ, încă de la primul volum (Initiation – Human and Solar) elaborat în comun, fiecărei raze i s-a dat o denumire (provenită în fapt încă din vechime), termenii respectivi fiind folosiţi tot mai mult în literatura domeniului; apoi, începând din volumul I al Psihologiei Esoterice, au fost expuse şi caracteristicile puterilor formative ale energiilor respective, în special sub aspectul calitativ al acestora. Denumirile consacrate sunt următoarele:
Raza 1: Putere;
Raza a 2-a: Iubire – înţelepciune; Raza a 3-a: Inteligenţă activă; Raza a 4-a: Armonie prin conflict;
Raza a 5-a: Cunoaştere concretă sau Ştiinţă; Raza a 6-a: Devoţiune şi Idealism;
Raza a 7-a: Lege sau Ordine ceremonială.

Reluând caracteristicile respective, Benjamin Creme le-a sintetizat astfel:
Raza 1 (Voinţă sau Putere) Virtuţi: forţă, curaj, fermitate, fidelitatea rezultând dintr-o lipsă absolută de teamă, forţă de caracter, unicitate în intenţie, putere de conducere, capacitate de sesizare a problemelor mari cu deschidere spirituală, de a dirija oamenii şi de a face bine.
Vicii: orgoliu, ambiţie, încăpăţânare, duritate, aroganţă, dorinţa de a domina pe alţii, îndărătnicie, furie, singurătate, putere de a face rău.
Virtuţi de obţinut: tandreţe, umilinţă, simpatie, toleranţă.

Raza a 2-a (Iubire – înţelepciune)
Virtuţi: calm, forţă, răbdare şi putere de suportare, iubirea adevărului, fidelitate, intuiţie, inteligenţă clară, caracter senin, iubire divină, înţelepciune, tact.
Vicii: se lasă prea absorbit de studii, răceală, indiferenţă faţă de alţii, dispreţuirea limitării mentale la alţii, egoism, suspiciune.
Virtuţi de obţinut: iubire, compasiune, dezinteres, energie.

 Raza a 3-a (Activitate, Adaptabilitate sau Inteligenţă)
Virtuţi: vedere largă asupra tuturor problemelor abstracte, sinceritate, intelect clar, capacitate de concentrare, răbdare, prudenţă, absenţa acelei tendinţe de a se frământa pentru nimic şi de a-i plictisi pe alţii cu fleacuri, iluminare mentală, predispoziţie filosofică.
Vicii: orgoliu intelectual, răceală, tendinţă de izolare, imprecizie în detalieri, distragere, încăpăţânare, egoism, criticism, lipsă de simţ practic, lipsă de punctualitate, lene.
Virtuţi de obţinut: simpatie, toleranţă, devoţiune, precizie, energie, bun-simt

Raza a 4-a (Armonie, Frumuseţe, Artă şi Unitate)
Virtuţi: afecţiuni puternice, simpatie, curaj fizic, generozitate, devoţiune, vivacitate a intelectului şi a perceperii.
Vicii: egocentrism, tendinţa de a se frământa în sine, imprecizie, lipsă de curaj moral, pasiuni puternice, indolenţă, extravaganţă, intuiţie voalată.
Virtuţi de obţinut: seninătate, încredere, stăpânire de sine, dezinteres, precizie, echilibru mental şi moral.

Raza a 5-a (Cunoaştere concretă sau Ştiinţă)
Virtuţi: precizie, justiţie (fără răsplată), perseverenţă, bun-simţ, independenţă, adevăr.
Vicii: critică dură, îngustime de spirit, aroganţă, caracter ce nu ştie să ierte, lipsă de simpatie, prejudecăţi, tendinţă de izolare, separatism mental.
Virtuţi de obţinut: respect, devoţiune, simpatie, iubire, largheţe de
spirit.

Raza a 6-a (Idealism abstract sau Devoţiune)
Virtuţi: devoţiune, fermitate în intenţii, iubire, tandreţe, intuiţie, loialitate, respect, apropiere, idealism, simpatie.
Vicii: iubire egoistă şi gelozie, aroganţă, parţialitate, tendinţă spre decepţie, fanatism, sectarism, superstiţii, prejudecăţi, concluzii premature, furii violente, suspiciuni.
Virtuţi de obţinut: forţă, sacrificiu de sine, puritate, adevăr, toleranţă, seninătate, echilibru,bun-simt.  

Raza a 7-a (Ordine ceremonială sau Magie sau Ritual)
Virtuţi: forţă, perseverenţă, curaj, curtoazie, meticulozitate, încredere în sine, creativitate, reflectare, organizare.
Vicii: formalism, bigotism, mândrie, îngustime de spirit, judecare superficială, aroganţă, insistenţă prea multă pentru rutină, superstiţii.
Virtuţi de obţinut: realizarea unităţii, largheţe de spirit, toleranţă, umilinţă, gentileţe, iubire.



Fragment din vol. “Incursiuni in alte lumi” de Florin Gheorghita





Niciun comentariu:

Un produs Blogger.