Psalmi cu efecte terapeutice deosebite


S-a constatat ca citirea consecventa a unor texte biblice imbunatateste climatul psihic, facandu-l favorabil restabilirii sanatatii. Exista vindecatori care si-au selectat un „repertoriu" de texte biblice, pe care le rostesc atat pentru spiritualizarea actului medical clasic, cat si ca terapie autonoma.

De exemplu, Psalmul 22 (23) se poate folosi sistematic pentru echilibrare endocrina. Lectura Psalmilor se recomanda si in profilaxia degenerarii tesuturilor. De aceea, propunem sa se faca o corelatie intre Psalmi si vindecare. Un Psalm care a fost selectat pentru o trebuinta psiho-somatica va fi citit cel putin timp de sapte zile la rand, fie de catre terapeut (care cunoaste modul adecvat de citire sau de asociere cu practica sa medicala), fie de catre pacient sau de penitent insusi. Citirea lui se face intr-o stare de destindere, de liniste launtrica, cu uitare de sine, traind profund fiecare cuvant al Psalmului.

Din cei 150 de Psalmi, putem defini 10 ca fiind foarte utili pentru improspatarea fortelor si refacerea sanatatii. Acestia se pot imparti in patru categorii:
1. Psalmi care se citesc in caz de boala, piedici, stres, depresie, dizarmonie;
2. Psalmii profilaxiei sau pastratorii vietii;
3. Psalmii penitentei sau ai purificarii;
4. Psalmii perfectiunii pentru cei care, dupa insanatosire, cauta iluminarea.

1. Psalmii insanatosirii: 22 si 102

Psalmul 22 (in unele Biblii, este numerotat ca Psalmul 23) incepe cu versetul: „Domnul ma paste si nimic nu-mi va lipsi" („Domnul este pastorul meu"). Se citeste pentru orice fel de „blocaj" medical (psihic sau somatic).

Este un psalm al insanatosirii dinspre spirit spre trup. Puterea lui consta nu doar in sugestie, ci in activarea arhetipului Tatalui protector si datator de viata. Tatal care biruieste „valea umbrei mortii" stimuland resursele vietii, neutralizand potrivnicii sau taietorii vietii.
 „Toiagul Tau si varga Ta, acestea m-au mangaiat..." Psalmul acesta este construit in intregime pe arhetipul renasterii si pe simbolul salvarii: incepand cu salvarea fizica (hrana, apa), continuand cu cea energetica („... Sufletul meu l-a intors") si terminand cu cea pontificala („ca sa locuiesc in casa Domnului..."). Efectul medical si atitudinea mentala imunogena decurg din identificarea cu realitatea Duhului Sfant.

Psalmul 102 (103) care incepe cu „Binecuvanteaza, suflete al meu, pe Domnul...". Acesta contine sugestii puternice, care creeaza un bine mental — conditia restabilirii sanatatiii. Este prin excelenta un psalm al regenerarii, al intineririi.

II. Psalmii profilaxiei sau pastratorii vietii : 6 si 38

Psalmul 6 incepe cu „Doamne, nu cu mania Ta sa ma mustri pe mine, nici cu urgia Ta sa ma certi...".
Este un psalm care evidentiaza relatia intre pacat si boala. Eroarea, contrazicerea legilor Divine, pacatul, au ca urmare o imbolnavire somatica sau psihica. Boala psihica apare mai intai ca o ingustare a mintii, alteori ca o tulburare de personalitate, ca o scindare sau o dizarmonie.
Psalmul 6 nu lasa pacatul sa se incuibeze pana ajunge boala, ci il stopeaza.Trebuie spus ca boala nu e o pedeapsa pentru pacat, ci o oprire de la pacat. In energiile noii ere, nu concepem un Dumnezeu pedepsitor. El a plantat in om, in fiecare celula a corpului omenesc, legea Sa, principiile universale ale vietii. Cand ascestea sunt incalcate sau contrazise, se manifesta durerea si boala — insa nu intru pedeapsa, ci intru restabilirea legii.

Psalmul 38 (39) care incepe cu „Zis-am: Pazi-voi caile mele, ca sa nu pacatuiesc eu cu limba mea..." („Zis-am; Voi veghea asupra cailor mele..."). Este un psalm care ne indeamna la luarea de cunostiinta a conditiei noastre de trecatori, de pelerini pe acest Pamant. Amintirea mortii nu naste tristete, ci o valorizare corecta a vietii. Este aici continutul si mesajul din Ecleziastul: Toate sunt zadarnice, numai poruncile lui Dumnezeu dau sens in acest Univers...
In alt psalm gasim o idee care ar parea socanta, prin paradoxul ei: „minciuna sunt fiii oamenilor", ca o trauma de trezire spre Duh, spre salvare spirituala.

III. Psalmii penitentei sau ai purificarii: 21, 31, 50,141

Insanatosirea presupune doua etape: arderea negativitatii ancestrale si restabilirea comuniunii cu armonia divina.

Psalmul 21 (22) incepe cu „Dumnezeul meu. Dumnezeul meu, ia aminte la mine, pentru ce m-ai parasit ? („Dumnezeule, Dumnezeule! Pentru ce m-ai parasit...") Stim ca, pe cruce, lisus facea o rugaciune, rostind chiar acest psalm: „Eli, Eli! Lama sabahtani?" (Mat. 27:46). In acest Psalm se spune: „... Strapuns-au mainile mele si picioarele mele (...) si pentru camasa mea au aruncat sorti". Penitenta Lui arde pacatul lumii. Citind acest Psalm, reactualizam penitenta lui Hristos insusi.

Psalmul 31 (32). „Fericiti cei carora s-au iertat faradelegile si carora s-au acoperit pacatele. Fericit barbatul caruia nu-i va socoti Domnul pacatul, nici nu este in gura lui viclesug..." („Ferice de cel cu faradelegea iertata si de cel cu pacatul acoperit. Ferice de omul caruia nu-i tine in seama Domnul nelegiuirea! Ferice de omul caruia Domnul nu-i socoteste gresala")
Este un psalm cu putere de intarire.

Psalmul 50 (51). „Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mila Ta (...) intoarce fata Ta de la pacatele mele...". Este cel mai important Psalm al penitentei. Uneori, duhovnicii impun drept canon, copierea zilnica a acestui psalm, timp de 21 de zile. El contine si sugestia arderii pacatului, dar si imperativul iertarii, ca ultima sansa a purificarii.

Psalmul 141 (142). „Cu glasul meu catre Domnul am strigat, cu glasul meu catre Domnul m-am rugat." („Cu glasul meu strig catre Domnul...") Este Psalmul asumarii sacrificiului de sine, spre ridicare celor parasiti si spre transformarea singuratatii, in sansa.

IV. Psalmii desavarsirii: 45 si 119.

Psalmul 45 (46). „Dumnezeu este scaparea si puterea noastra, ajutor intru necazurile ce ne impresoara." („Dumnezeu este adapostul si sprijinul nostru...") Este un Psalm al practicii spirituale. Adevarata sanatate nu este o problema medicala, ci sufleteasca. De aici reiese si importanta acestui Psalm al ascezei, unde gasim scris:„Opriti-va si cunoasteti ca Eu sunt Dumnezeu..." („Opreste-te si cunoaste ...")

Psalmul 118 (119). „Fericiti cei fara prihana in cale, care umbla in legea Domnului." Psalmul acesta ii „incununeaza" pe toti ceilalti. Este un tratat de medicina, de intelepciune, de mistica. El reaminteste secretul restaurarii omului: interiorizarea Legii revelate si cauza bolilor (incalcarea legilor universal). Cele mai importante legi universale, pe care le incalca omul sunt iubirea de Dumnezeu si iubirea de semen. Aceasta incalcare se numeste: agresivitate, egoism, mandrie, furie, vanitate, osandirea aproapelui si neputinta iertarii. Psihologia numeste aceasta serie de erori, structurate in caracter, „complexul Cain": tendinta omului de a-si elimina semenul. Aceasta tendinta — adesea tradusa in practica — are ca urmare si ca avertisment, o imbolnavire. Blestemul, blasfemia, ura, osandirea au ca prima urmare o cefalee, o dereglare endocrina sau circulatorie, o scadere energetica. Nu ca sa te pedepseasca, ci ca sa te opreasca de la incalcarea legii universale. Psalmul 118 ne trezeste in memorie detaliile legii, rememorarea lor continua, intru deplina sanatate a trupului si intru iluminarea mintii.

PS : Nu numai psalmii selectaţi aici, ci toţi ceilalţi, au o energie benefică salvării noastre. Scrierile revelate conţin coduri puternice, dar adesea enigmatice, pierdute uneori de noi, oamenii moderni.


Fragment din vol. Psihoterapie isihasta - Vasile Andru

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.