Dilema fiintei umane: Cine suntem si ce dorim cu adevarat?
Kahlil Gibran are o poveste minunată. Fermierii de la sate, pentru a-şi proteja culturile, creează un om fals, o sperietoare de ciori. Aceasta nu este decât un băţ legat de alt băţ; arată aproape ca o cruce. Şi apoi pun nişte haine pe ea, şi poate un vas de lut în loc de cap. Este suficient pentru a face păsările şi animalele să se teamă că e posibil să fie cineva acolo. Îmbrăcămintea şi cele două mâini le fac să creadă că cineva le observă. Pentru animale, este suficient; se ţin departe de fermă.

Gibran a zis: „Odată am întrebat o asemenea sperietoare de ciori: «Îl pot înţelege pe fermierul care te-a făcut – are nevoie de tine. Pot înţelege bietele animale – nu sunt atât de inteligente încât să priceapă că eşti o făcătură. Dar, pe ploaie, pe soare, pe arşiţa verii, pe gerul iernii, continui să stai acolo; pentru ce?»

Iar sperietoarea de ciori a răspuns: «Nu ştii ce mă bucură pe mine. Doar să le fac pe animalele acelea să se teamă este o asemenea plăcere încât merită să rabd ploaia, să rabd soarele, să rabd arşiţa, gerul, tot. Înfricoşez mii de animale! Ştiu că sunt o făcătură, nu e nimic înăuntrul meu, dar nu-mi pasă de asta. Bucuria mea constă în a-i speria pe alţii.»“

Şi vreau să vă întreb: vreţi să fiţi numai ca acest om fals – neavând nimic pe dinăuntru, înfricoşându-i pe alţii, fericindu-i pe alţii, umilindu-i pe alţii, punându-i pe alţii la respect? Viaţa voastră este numai pentru alţii? Vă veţi uita vreodată înăuntru? E cineva acasă, sau nu? Sunteţi interesaţi să căutaţi stăpânul casei?

Stăpânul este acolo – poate adormit, dar se poate trezi. Şi, o dată ce stăpânul s-a trezit înăuntrul vostru, întreaga voastră viaţă capătă noi culori, noi curcubeie, noi flori, o nouă muzică, noi dansuri. Pentru prima dată, vă treziţi la viaţă.''

Osho -  Mecanica mintii 
Niciun comentariu:

Un produs Blogger.