Meditatia poate schimba structura creierului



Efectul meditaÅ£iei asupra creierului este cunoscut deja din anii ’90, unul dintre cele mai impresionante experimente, fiind publicat de cercetătorul american Richard Davidson, expert în neurologie la Universitatea “Wisconsins Laboratory for Affective Neurosciences”. Lucrările lui Davidson au ajuns chiar ÅŸi la urechea lui Dalai Lama, care a trimis opt călugări tibetani, experimentaÅ£i în meditaÅ£ia de compasiune, la Wisconsin, pentru continuarea studiilor.
Metoda acestei meditaÅ£ii se bazează pe gândul de a ajuta pe fiecare om, fără restricÅ£ie, însoÅ£it de dorinÅ£a de a elibera pământul – oameni, animale ÅŸi plante – de suferinţă ÅŸi dureri. ÃŽn timpul meditaÅ£iei, călugării au fost conectaÅ£i la electroencefalograf, care măsoară undele creierului. După 50 de secunde, Davidson ÅŸi-a dat seama că creierii călugărilor au intrat într-o stare ciudată, cu unde accelerate până la 70 Hz, cunoscute ca undele Gamma.
Aceste unde sunt primele unde produse de creier în situaţie de iluminare profundă sau înţelegerea bruscă, în acelaşi timp, fiind responsabil pentru sincronizarea emisferelor, starea în care omul este mult mai creativ şi intuitiv.

 După părerea contemporană a oamenilor de ÅŸtiinţă, fenomenul de conÅŸtiinţă extinsă apare datorita acestei sincronizări. Foarte probabil, undele Gamma afectează activitatea ÅŸi legăturile sinapselor (micile ÅŸalteri între neuroni, care permit trimiterea impulsurilor electrice de la o celulă la alta).
Efectul a fost observat nu doar la călugării care meditau, ci şi la oamenii experimentaţi cu rugăciuni. Cel mai mare efect rezultă din meditaţia de compasiune şi în cazurile oamenilor cu cât mai multă experienţă în practicarea meditaţiei.

Studiile lui Davidson au dovedit pentru prima data efectul gândurilor asupra structurii creierului. Într-adevăr, creierul adult nu este atât de rigid cum au crezut cercetătorii în trecut, ci foarte adaptabil, în funcţie de starea conştiinţei. Meditaţia şi rugăciune face creierul mai coerent, un fenomen care apare şi la creierii vindecătorilor spirituali în momentul de vindecare.
Neurocercetătorul american Sara Lazar de la “Massachusetts General Hospital” a arătat, în anul 2000, efectul meditaÅ£iei asupra structurii creierului în general. Studiile ei au demonstrat cum anumite regiuni din creier au devenit mai active în timpul meditaÅ£iei, lucru care rezultă din creÅŸterea celulelor după o perioadă îndelungată de meditaÅ£ie repetată. Cortexul poate să crească semnificativ prin meditaÅ£ie, un proces care chiar combate efectul vârstei (o dată cu înaintea în vârstă  cortexul slăbeÅŸte). Astfel de efecte au fost observate până atunci , doar în legătură cu exerciÅ£iile fizice însoÅ£ite de multă atenÅ£ie, precum cântatul la un instrument muzical.
Se pare ca undele Gamma ÅŸi starea de coerenţă sunt la fel de importante în legătura cu fenomenele parapsihologice. La Universitatea Laurentian din Canada, profesorul de psihologie Michael Persinger a condus experimentele cu  mediumul Ingo Swann. Swann poate să identifice obiecte ascunse într-o altă cameră prin al ÅŸaptelea simt. Exact în momentul în care Swann a “văzut” obiectele depărtate, creierul lui a produs o avalansa de unde Gamma, foarte asemănătoare cu reacÅ£ia călugărilor sus menÅ£ionaÅ£i din Tibet. Interesant este faptul ca undele Gamma au apărut mai ales în regiunile responsabile cu viziunea. Si intr-adevăr, Swann a sesizat lucrurile ascunse ca imagini vizuale.
Dacă meditaÅ£ia repetată schimbă structura creierului adult la fel precum exerciÅ£iul fizic care contribuie la dezvoltarea musculaturii, atunci creierul se modelează prin gânduri. Iar dacă talentul clarviziunii este legat cu astfel de modificări, concluzia este evidentă: al ÅŸaptelea simt se poate învăţa! 

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.