Meditatia poate schimba structura creierului
Efectul meditaţiei asupra creierului este cunoscut deja din anii ’90, unul dintre cele mai impresionante experimente, fiind publicat de cercetătorul american Richard Davidson, expert în neurologie la Universitatea “Wisconsins Laboratory for Affective Neurosciences”. Lucrările lui Davidson au ajuns chiar şi la urechea lui Dalai Lama, care a trimis opt călugări tibetani, experimentaţi în meditaţia de compasiune, la
Metoda acestei meditaţii se bazează pe gândul de a ajuta pe fiecare om, fără restricţie, însoţit de dorinţa de a elibera pământul – oameni, animale şi plante – de suferinţă şi dureri. În timpul meditaţiei, călugării au fost conectaţi la electroencefalograf, care măsoară undele creierului. După 50 de secunde, Davidson şi-a dat seama că creierii călugărilor au intrat într-o stare ciudată, cu unde accelerate până la 70 Hz, cunoscute ca undele Gamma.
Aceste unde sunt primele unde produse de creier în situaţie de iluminare profundă sau înţelegerea bruscă, în acelaşi timp, fiind responsabil pentru sincronizarea emisferelor, starea în care omul este mult mai creativ şi intuitiv.
După părerea contemporană a oamenilor de ştiinţă, fenomenul de conştiinţă extinsă apare datorita acestei sincronizări. Foarte probabil, undele Gamma afectează activitatea şi legăturile sinapselor (micile şalteri între neuroni, care permit trimiterea impulsurilor electrice de la o celulă la alta).
Efectul a fost observat nu doar la călugării care meditau, ci şi la oamenii experimentaţi cu rugăciuni. Cel mai mare efect rezultă din meditaţia de compasiune şi în cazurile oamenilor cu cât mai multă experienţă în practicarea meditaţiei.
Studiile lui Davidson au dovedit pentru prima data efectul gândurilor asupra structurii creierului. Într-adevăr, creierul adult nu este atât de rigid cum au crezut cercetătorii în trecut, ci foarte adaptabil, în funcţie de starea conştiinţei. Meditaţia şi rugăciune face creierul mai coerent, un fenomen care apare şi la creierii vindecătorilor spirituali în momentul de vindecare.
Neurocercetătorul american Sara Lazar de la “Massachusetts General Hospital” a arătat, în anul 2000, efectul meditaţiei asupra structurii creierului în general. Studiile ei au demonstrat cum anumite regiuni din creier au devenit mai active în timpul meditaţiei, lucru care rezultă din creşterea celulelor după o perioadă îndelungată de meditaţie repetată. Cortexul poate să crească semnificativ prin meditaţie, un proces care chiar combate efectul vârstei (o dată cu înaintea în vârstă cortexul slăbeşte). Astfel de efecte au fost observate până atunci , doar în legătură cu exerciţiile fizice însoţite de multă atenţie, precum cântatul la un instrument muzical.
Se pare ca undele Gamma şi starea de coerenţă sunt la fel de importante în legătura cu fenomenele parapsihologice. La Universitatea Laurentian din Canada , profesorul de psihologie Michael Persinger a condus experimentele cu mediumul Ingo Swann. Swann poate să identifice obiecte ascunse într-o altă cameră prin al şaptelea simt. Exact în momentul în care Swann a “văzut” obiectele depărtate, creierul lui a produs o avalansa de unde Gamma, foarte asemănătoare cu reacţia călugărilor sus menţionaţi din Tibet . Interesant este faptul ca undele Gamma au apărut mai ales în regiunile responsabile cu viziunea. Si intr-adevăr, Swann a sesizat lucrurile ascunse ca imagini vizuale.
Dacă meditaţia repetată schimbă structura creierului adult la fel precum exerciţiul fizic care contribuie la dezvoltarea musculaturii, atunci creierul se modelează prin gânduri. Iar dacă talentul clarviziunii este legat cu astfel de modificări, concluzia este evidentă: al şaptelea simt se poate învăţa!
Niciun comentariu: