Misterul unui manuscris – Necronomicon

Misterul unui manuscris – Necronomicon (2)

Invocarea “ Celor vechi”


Majoritatea ocultistilor sunt de acord ca sistemul Enochian al lui Dee si Kelly a fost inspirat direct de acele parti ale Necronomicon-ului care se ocupa cu tehnicile lui Alhazred pentru a-i invoca pe “Cei vechi”. De retinut, totusi ca,  Necronomicon este in primul rand o culegere istorica, si desi ofera cateva idei si formule practice, nu este deloc un ghid al incepatorului pas cu pas pentru a invoca inteligente supra-umane. Dee si Kelly au trebuit sa inventeze multe formule , astfel incat sistemul lor este un hibrid de idei luate din Necronomicon si tehnici inventate chiar de ei.

Par sa nu existe indoieli ca Sigellum Dei Aemeth, limba Enochiana si Cheile Enochiene sunt imprumuturi “autentice” din Necronomicon-ul lui Alhazred . Chiar numele sistemului, “Enochian”, este un indiciu ca sistemul fusese inspirat de traditiile extrem de vechi inregistrate in Cartea lui Enoch si ca intentia lui Dee si al lui Kelly era sa ii contacteze pe Nephilim sau pe “Cei vechi”.

Manuscrisul Cartii lui Enoch a fost pierdut undeva spre sfarsitul secolului al XVII-lea, iar Dee se pare ca ar fi avut acces la doar cateva fragmente citate in alte manuscrise, astfel incat  numele sistemului lor este oarecum enigmatic daca nu s-ar sti ca ei au avut acces la compilatia lui Alhazred (cunoscut fiind faptul ca in sec. IX , Cartea lui Enoch  era  binecunoscuta).  Un alt argument privind inspiratia celor doi din “Cartea lui Enoch” poate fi gasit in “Chemarea celor 30 de Aethyrs”, a 19-a carte dintre Chemarile/Cheile Enochiene. Aleister Crowley a numit aceasta chemare “blestemul original al creatiei”. Este scrisa ca din punctul de vedere al lui Dumnezeu si este un blestem ingrozitor asupra omenirii si a tuturor creaturilor lumii, incheindu-se asa: “Si de ce toate acestea? Pentru ca regret ca am creat Omul”.

Aleister Crowley, folosindu-si cunostintele temeinice despre Biblie, a recunoscut “Chemarea celor 30 de Aethyrs” drept ce era: blestemul lui Dumnezeu asupra Nephilim si asupra raului pe care l-au cauzat. Astfel, cheia sau poarta pentru a explora cele 30 de Aethyrs este o “chemare” in limba enochiana (considerata de J.Dee ca fiind limba ingerilor) iar aceasta “Chemare” fiind un blestem aruncat asupra Nephilim-ilor. Aceasta stabileste fara indoiala faptul ca sistemul Enochian al lui Dee si Kelly era identic in esenta, dar si in practica, sistemului lui Alhazred, asa cum este descris in Necronomicon.

Legenda acestui manuscris este fascinanta iar miturile construite in jurul acestuia ( dar si a altora asemanatoare) nu sunt de natura sa linisteasca spiritul uman. Ce stim in prezent este ca toate copiile acestui manuscris au disparut... Traducerea lui J.Dee disparuta la Bodleian in urma unui jaf in anul 1934. Muzeul Britanic a suferit de asemenea jafuri, iar editia Wormius a Necronomiconului a fost stearsa din catalog si pastrata intr-o camera sub pamant intr-o mina convertita din Wales in timpul celui de al doilea razboi mondial... Multe alte librarii si-au pierdut copiile si in ziua de azi nu exista nici o librarie care sa aiba listat in vreun catalog Necronomiconul. Locatia prezenta a copiilor dupa Necronomicon este necunoscuta, dar exista o poveste despre o colectie de documente magice si oculte alcatuita in timpul celui de-al 2-lea razboi, in aria muntoasa Osterhorn de langa Salzburg...

Sursa: digital-brilliance.com             

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.