Continentul sud-american este străbătut de o gigantică reţea de galerii, de un adevărat labirint lung de câteva mii de kilometri, săpat adânc în pământ. Din acestea, doar câteva sute de kilometri au fost explorate şi măsurate, îndeosebi în Peru şi Ecuador . Descoperitorul galeriilor, Juan Moricz, un cercetător prudent şi bun prieten cu un grup de indieni peruvieni, a făcut cunoscute rezultatele explorărilor sale abia în 1969, după 3 ani de studiu în zona Morona-Santiago.
În toată această perioadă, el a reuşit să strângă o colecţie importantă de obiecte remarcabile şi să parcurgă mai mulţi kilometri de tuneluri. Accesul în peşterile care se întind între oraşele Cualaquiza - St. Antonio - Yaupi nu este uşor, intrările fiind ascunse de păduri. De-a lungul acestor galerii, săpate cu precizie şi care formează firesc unghiuri drepte, busola nu funcţionează.
Printre machetele de aur gasite in salile descoperite de marimea unor hangare imense, reprezentand animale preistorice din cuaternar, s-a descoperit si o macheta ce semana cu un aparat de zbor. Acesta testat in tunelul aerodinamic intrunea toate caracteristicile aerodinamice ale celor mai performante aparate de zbor existente la acea data in lume. La putin timp de la descoperire, programul spatial de la NASA a introdus zborul cu naveta spatiala, ce seamana izbitor cu macheta din tunelurile descoperite in America de Sud. La evaluarea cu C14 s-a stabilit vechimea civilizatiei care a construit machetele, la 240 milioane ani vechime.
Niciun comentariu: