Misterul planetei disparute


Intre Marte si Jupiter exista o masa imensa de milioane de asteroizi care impanzesc cerul. Sunt oare resturile unei planete disparute in urma cu milioane de ani? Iata ce se intreaba astronomii. Oare aceasta planeta a fost locuita de fiinte inteligente? A explodat cumva ca urmare a unei catastrofe nucleare?

Un lucru este sigur: intre Marte si Jupiter se invart mini-planete de roca in jurul Soarelui. Acesti asteroizi sunt cu miile. Cel mai are dintre ei, Ceres, are peste 1000 km în diametru, adica a 12-a parte din Terra si o miime din greutatea sa. In 1696 matematicianul german Johann Titius a remarcat faptul ca exista o anume relatie numerica intre distantele planetelor de Soare. Ideea lui a fost preluata si popularizata de Johann Bode.

Imaginati-va o serie de cifre de 1 si 2 ca fiind excluse si care vor fi dublul cifrei precedente; 0, 3, 6, 12, 24, 48, 96, etc. Se adauga 4 la fiecare cifra. Noua cifra este: 4, 7, 10, 16, 28, 52, 100. Daca distanta de la Pamant la Soare corespunde valorii 10 o putem decupa in 10 unitati, Mercur si Venus se vor situa precis in pozitia 4 si 7 din acest decupaj. Marte va fi la 15, adica foarte aproape de 16, Jupiter la 52 si Saturn la 95 mereu foarte aproape de 100. Jocul este destul de surprinzator, dar este si mai mult atunci cind ne intrebam de ce nu este nimic la pozitia 28 a decupajului facut de Titius Bode...

In 1800, un grup de astonauti din Lilienthal, in nordul Germaniei a cazut de acord sa traseze pe cer planeta lipsa din pozitia 28. Este o prima tentativa de politie astronomica! Astrologul sicilian, Giuseppe Piazzi a descoperit Ceres, un an mai târziu. Miscarea acestui astru este invizibila cu ochiul liber si numai deplasarea sa luminoasa, noaptea, pe cer a permis de a se detecta. In 1802 a fost localizata o a doua planeta minuscula intre Marte si Jupiter, de catre Wilhelm Olbers, care a botezat-o Pallas. Dupa el, planeta ar fi fost candva mare, insa a explodat in mai multe bucati.

Dupa cinci ani s-au observat alti patru asteroizi in aceasi zona. Al cincelea va fi descoperit citiva ani mai tarziu. La sfarsitul secolului XIX, astronomii, care dispuneau in sfarsit de telescoape uriase au detectat 12 noi mini planete intre Marte si Jupiter. Astazi se cunosc 2-3000, iar numarul lor total este estimat la cateva sute de mii, care se numesc centura de asteroizi.

Este curios insa faptul ca ea se gaseste acolo unde a prevazut Titus Bode ca s-ar gasi o planeta. Teoria lui Olbers este deci reala? Acesti asteroizi provin cu adevarat de la explozia unei planete? O lume disparuta? Unii oameni de stiinta cred ca ea ar fi putut intra in coliziune cu Jupiter. Altii ca s-ar fi putut disloca prin impactul cu o cometa. Sau ca gravitia masei lui Jupiter ar fi putut smulge fragmente din aceasta planeta.

Alta ipoteza: planeta ar fi putut diparea din cauza unui suflu venit din interior. S-a sugerat, mai exact, ca apele oceanelor sale s-ar fi putut devarsa brutal asupra miezului in fuziune, facind sa explodeze ansamblul, de genul unui vulcan sub-marin care explodeaza atunci când oceanul se deverseaza pe lava arzanda si se transforma in vapori. Academicianul rus Sergei Orloff i-a dat acestei planete numele de Phaeton. In mitologia greaca, Phaeton este fiul zeului Soare, deci isi permite de a conduce putin mai repede carul. In final, el ataca Terra iar zeii pentru a salva oamenii, decid sa il distruga.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.