Medicul american Mitch Krucoff, cardiolog cu o mare experienta de la Duke University Medical Center, a declansat un studiu socant pentru sceptici: pentru a vedea daca, cu adevarat, rugaciunea ii poate ajuta pe cei aflati in suferinta, el a format mai multe grupuri de rugaciune, de diferite religii si din diferite zone ale globului, formate din zeci de oameni, cu care a stabilit o forma de rugaciune colectiva pentru cativa dintre pacientii sai, grav bolnavi de afectiuni cardiace. Intrebarea la care el a dorit sa afle raspunsul era: daca se realizeaza astfel de rugaciuni pentru un numar de pacienti, vor putea fi constatate efecte clare de ameliorare la acestia comparativ cu bolnavii care nu au beneficiat de tratamentul spiritual? Rezultatele obtinute pana acum sunt spectaculoase, fiind tot mai evidenta diferenta intre pacientii pentru care se realizeaza astfel de rugaciuni si ceilalti. Acest studiu este inca in desfasurare urmand ca el sa fie finalizat si sa fie trase concluzii abia in anii urmatori .
Exista insa numerosi cercetatori care au ajuns deja la finalul unor studii similare care s-au soldat cu rezultate cel putin surprinzatoare:
Dr. William Harris, de la Mid America Heart Institute, Kansas, a realizat la randul sau un studiu asupra puterii vindecatoare a rugaciunii. Pentru a fi cat mai obiectiv, el a urmarit sa stabileasca foarte precis cadrul si conditiile de desfasurare a studiului, exact ca in cazul testarii unui medicament nou.
Pentru a elimina orice suspiciune de placebo, nici unul dintre pacientii sai nu a stiut ca cineva se roaga pentru el si nici macar ca sunt inclusi intr-un astfel de experiment. Astfel, timp de un an, 1000 dintre pacientii care au trecut prin sectia de urgente a spitalului de cardiologie in care lucra dr. Harris, au fost impartiti in doua grupe: pentru una dintre grupe (reprezentand jumatate din numarul de pacienti) s-au rugat in mod sistematic un grup de voluntari si preoti, in timp ce cealalta grupa a urmat numai medicatia clasica.
Toti pacientii au fost urmariti astfel timp de un an si starea lor de sanatate a fost monitorizata in conformitate cu cateva norme clare, stabilite de catre medici care nu cunosteau caror grupe apartin pacientii supravegheati. Rezultatele? Pacientii pentru care s-au realizat rugaciuni au avut cu 11% mai putine atacuri de cord si complicatii cardiace care le puteau ameninta viata.
In finalul acestui experiment, un alt medic eminent, care s-a hotarat doar dupa multe insistente sa participe la acest studiu non-conformist, dr. O’Keefe, afirma: “Studiul pe care l-am realizat ofera o perspectiva tulburatoare asupra modului in care Dumnezeu poate sa influenteze in mod direct viata noastra pe pamant. Ca om de stiinta sunt realmente bulversat de aceste rezultate, pentru ca nu am nici o posibilitate sa le explic decat prin acest ajutor invizibil...”
Un alt studiu realizat de aceasta data in Israel in 1993 asupra a mai mult de 10.000 de persoane credincioase s-a putut remarca faptul ca incidenta bolilor cardiovasculare (prima cauza de mortalitate in lume) in randul acestor persoane este cu 40% mai redusa decat in cazul ateilor sau celor care sunt credinciosi “nepracticanti”. In mod asemanator, un studiu realizat in anul 1995 in Hanovra de catre Darmouth College asupra a 250 de persoane ce au suferit operatii pe cord deschis a aratat ca probabilitatea unui deces este de... 12 ori mai redusa la cei ce aveau convingeri religioase ferme si se rugau in mod constant.
Efectele fiziologice ale rugaciunii
Dr. Koenig de la Universitatea Duke concluziona in urma mai multor ani de cercetari: “Se pare ca rugaciunea are efecte exceptionale asupra intregului organism. Ea poate sa scada foarte mult secretia de cortizon, epinefrina si noreprinefrina - hormoni care sunt secretati de suprarenale in conditii de stres accentuat. Astfel se reduce foarte mult riscul tulburarilor imunitare, al afectiunilor cardiace - mai ales riscul infarctului miocardic, al ulcerelor sau al bolilor intestinale inflamatorii.” In opinia lui ca si a altor medici, rugaciunea poate fi utilizata ca o metoda de terapie alternativa eficienta in prevenirea tuturor bolilor grave, in revenirea dupa interventii chirurgicale, pentru a depasi momentele dificile sau, in cazuri exceptionale, chiar pentru a vindeca boli grave cum sunt cancerul, scleroza multipla sau complicatiile diabetului.
Efectele asupra psihicului sunt de asemenea remarcabile, inducand o stare de liniste si control, diminuand nevoia de excitante sau stimulente, eliminand gandurile si tendintele nocive sau morbide.
Niciun comentariu: