Descoperirea propriului destin

Destin, menire si lectii de invatat pentru fiecare zodie (II)
Taur

Element: Pamant
Mod: Fix
Arhetipuri: Spiritul Pamantului; Muzicianul; Tacutul
Hieroglifa: Cauta sa dobandesti simplitatea, dar invata sa nu te increzi in ea.– Alfred North Whitehead
Scopul zodiei: Varful unei stanci intr-o zi de inceput de mai. Vantul inmiresmat destrama norii albi si lenesi. Florile de corn se deschid. Soimii plutesc fara efort pe curentii calzi de aer care se ridica de la pamant. Stai singur, simtind alaturi stanca incalzita de razele de soare, imbaindu-te in aerul cald, infiorat de atingerea mangaietoare a primaverii. In fata se intinde valea, inflorita si fertila. Fermierii lucreaza pe camp. Vitele pasc. Verdele electric al primaverii isi croieste calea prin brazde si padure. Stai nemiscat o ora. Doua ore. Trei. Fara ganduri. Doar cu simturile. Nu te framanta intrebari esentiale.

Natura vietii nu te preocupa. In acel moment, pe stanca, dedesubtul norilor, pur si simplu existi. Orice cuvant e de prisos. Ce simti in vastul spatiu interior? Care este lectia pamantului fertil? Vesnicia. Seninatatea. Pacea. Cum sa fii infinit de complex si cu toate astea simplu. Cum sa atingi profunzimi insondabile si totusi sa nu simti nevoia sa vorbesti despre ele. In acel moment ai intrezarit care este scopul Taurului. De a gasi seninatatea si a o pastra: aceasta este misiunea Taurului.

Strategia
Nu toti Taurii iubesc natura. Dar pentru ei a sta pe acel varf de deal este o strategie fundamentala de evolutie. Pamantul-Mama insusi este cel mai bun invatator al Taurului. El mangaie spiritul, il invata simplitatea si calmul. O plimbare in padure, o ora de ragaz langa cursul unui parau, o hoinareala seara prin desisul de ilice din desert – toate acestea ii aduc Taurului mai multa pace decat orice “discutie terapeutica”.

Dar chiar daca destinul l-ar aduce pe Taur in oras, n-ar implica nici un dezastru sihologic. Un Taur reprezentativ isi alege intotdeauna tihna si linistea din preajma unei paduri. Dar nici un om nu este intruparea pura a unui singur semn. O persoana care are caracteristici puternice de Taur poate fi atrasa de alte forte catre metropola. Pacea este mai greu de pastrat intr-un asemenea loc. Pentru Taurul care traieste la oras e esential sa plece periodic fie cu rucsacul pe spinare intr-un week-end, fie intr-un han de tara pentru cateva zile. I-ar fi de ajutor si sa aiba o casa plina de plante. Si o pisica sau un caine l-ar putea ajuta sa pastreze legatura cu pamantul.

Pamantul-Mama are o sora care sta in umbra. Nu sunt niciodata prea departe unul de celalalt. Ea este al doilea invatator important al Taurului. Numele ei este Linistea. Taurul este cel mai taciturn dintre semnele zodiacului. Persoanele animate de linistea lui gasesc vorbitul destul de frustrant. Esenta lor este opusa cuvintelor, intraductibila in vreun limbaj. Linistea se afla la originea simplitatii, iar din simplitate ia nastere pacea. Taurul,stiind aceasta, se opune intuitiv prea multei vorbarii.

Linistea exterioara nu este usor de obtinut. Insa linistea interioara, adevaratul scop al Taurului, este cu mult mai greu de atins. Apare insa si aici un invatator, oferind o strategie. In mod paradoxal, aceasta este muzica. Ascultand absorbit, hipnotizat de succesiunea notelor care compun ritmurile, isi opreste pentru cateva momente murmurul de ganduri ale mintii. Nu are nici o importanta daca momentele de pace le obtine ascultand muzica lui Beethoven sau a formatiei Led Zeppelin; in amandoua cazurile, mintea inceteaza sa mai vorbeasca singura. Pentru Taur aceasta este totul.

Muzica ne reduce la tacere atunci cand o ascultam. Dar are un rol chiar mai important atunci cand o cantam. Pentru Taur nu exista o strategie mai puternica de evolutie decat cantatul in timp ce-si face dusul sau stand aplecat deasupra unei armonici. Sau chiar cand ofera o reprezentatie cu studiile lui Chopin in fata unei sali pline, cu conditia insa ca toata mandria, pretentiozitatea si nervozitatea unei reprezentatii publice sa fie inecate in cascada de note.

Dintre toate semnele, Taurul este cel mai fizic. El incearca sa se elibereze de intreaga tensiune provocata de succesiunea navalnica de imagini mentale, transferand-o in lumea materiala. Senzatia atingerii unui corp. Mainile in contact cu solul. Degetele mangaind lemnul fin al unei viori vechi. Lucrul cu lutul, cu vopselele, chiar curatenia in casa si taiatul legumelor sunt pentru Taur actiuni autovindecatoare. Calea sa e prin corp. Nu trece dincolo de carne. Se delecteaza cu ea, e entuziasmat de ea, o respecta si o omagiaza. Taurul trebuie sa atinga. E o nevoie fundamentala.

El isi afla propria lume prin simturi, prin piele, prin varful degetelor. N-o va descoperi niciodata doar in minte. Simtim pamantul sub picioare. Auzim muzica in urechi. Simtim caldura corpului celuilalt cand se lipeste de noi. Natura vietii? Cine s-o stie? Cui ii pasa? Cine se poate macar gandi la ea? Acel moment perfect este natura vietii. Vorbind despre el il acoperim din nou sub valuri.

Darurile Universului
Aversiune fata de dramatism. Suspiciune la adresa complexitatii. Acestea sunt resursele unui Taur. El cauta din instinct circumstantele care ii permit sa-si gaseasca linistea si simplitatea. O slujba stabila. Un cerc de prieteni de incredere. Cu rabdare si cu un simt practic desavarsit, Taurul tese un cocon. In interiorul lui isi continua lucrul metodic si implacabil cum creste o stalagmita. Janie are un nou psiholog. E adept al unui sistem neo-freudian, bazat pe reincarnare si terapie cu vitamine. E foarte usurata ca, dupa toti anii de cautari pe drumuri infundate, a gasit Raspunsul. Billy este acum Bhagwan, care e chiar mai greu de spus decat Pana Patata, adica ceea ce fusese luna trecuta. Sam l-a descoperit pe Dumnezeu. Ann a descoperit orgasmele. Joe s-a descoperit pe sine.

Pentru Taur, toate astea sunt curata nebunie. El ridica din umeri. El traieste si ii lasa pe ceilalti sa traiasca. Se sprijina de spatarul scaunului sau din piele. Simte gustula acrisor al unui mar perfect. Isi priveste copiii. Simte soliditatea casei sale si eficienta corpului sau. Si in adancul sau indescriptibil si impenetrabil simte ceva ce nici un alt semn nu poate simti in acelasi fel. Simte reverenta.

Partea intunecata
Lucrurile rezistente, masive, ca muntii si batranii stejari, sunt metafore ale pacii pe care o cauta Taurul. Ele il calauzesc. Dar s-ar putea ca la un moment dat sa le neglijeze si sa inceapa sa fie interesat numai de securitatea materiala. Aceasta este umbra Taurului. El cauta pacea izvorata din securitatea interioara. Dar ar putea sa se lase pacalit de reflexia ei in lumea exterioara: bani, averi, terenuri, plan de pensionare. Securitatea nu are nimic rau in sine; problema nu este aceasta, ci faptul ca ar putea constitui un fel de aur fals catre care Taurul sa fie atras in mod fatal.

Daca Taurul cade in ispita asigurarii securitatii, intreaga seninatate a semnului poate fi risipita pe vecie. Iar in locul ei poate rasari un soi de stabilitate amortita, distrugatoare a spiritului. Taurul ajunge sa se plictiseasca de moarte. Exista pentru Taur o raspantie, la care mai devreme sau mai tarziu va trebui sa ajunga. Un drum este al securitatii materiale, al viitorului previzibil si stabil. Sunt sanse mari ca acesta sa fie un drum onest si moral, inofensiv pentru nimeni in afara de insasi persoana sa. Celalalt drum este provocator, promite dezvoltare si schimbare. Fara certitudini, fara securitate, cu toate astea ispititor, el ii infatiseaza Taurului o problema de decizie: viata este o actiune ofensiva sau defensiva? Sunt aici pentru a creste sau pentru a ma simti in siguranta?

Securitatea poate fi un factor de stagnare si la nivel intelectual. Este vorba de data aceasta de incapatanarea proverbiala a Taurului. Ca toate semnele fixe, Taurul este o persoana hotarata, chiar daca acest lucru nu este imediat evident. De multe ori el pare tacut si neutru. Nu interpretati aceasta atitudine in mod gresit, drept nehotarare. In spatele tacerii este o vointa de fier, care ii da Taurului capacitatea sa indeplineasca orice lucru la care s-a hotarat. Dar in acelasi timp il poate face inflexibil.

Incapatanarea se poate solda cu reactii obtuze, lipsite de imaginatie in fata unor experiente de viata, cu incapacitatea de a face acele salturi existentiale care constituie un element esential al unei vieti implinite. Evoluam si ne schimbam. In acelasi timp imaginea de sine a fiecaruia si haloul sau de atitudini si opinii trebuie sa se schimbe si el. In aceasta privinta Taurul s-ar putea sa esueze. E posibil sa spuna, la fel ca batranele dealuri care ii sunt calauze, “eu sunt acelasi astazi ca si ieri si la fel voi fi si maine”. Atunci totul va fi pierdut.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.