Descoperirea propriului destin

Destin, menire si lectii de invatat pentru fiecare zodie (IV)
Rac

Element: Apa
Mod: Cardinal
Arhetipuri: Mama; Tamaduitorul; Omul invizibil
Hieroglifa: Nu sunt vii aceia pentru care a nu fi vazuti este echivalent cu a nu exista; si genul de existenta pe care-l cauta, imortalitatea pe care o cauta este fantomatica; ambitia de a fi vazute o au fantomele, iar cea de a nu fi uitati o au mortii.– Norman O. Brown
Scopul zodiei: Dupa vartejul din caruselul Gemenilor, constiinta, tulburata de haosul vietii traite in mijlocul evenimentelor, se intoarce acum spre sine, spre radacini. Pentru Gemeni, adevarul este “undeva in afara”. Ei cerceteaza lumea cu agerime, minunile ei umplandu-i psihicul. Si totusi cautarea nu are rezultat. Viata e mai misterioasa ca oricand, mai plina de maruntisuri si detalii neintelese. Racul o porneste intr-o alta directie.

In loc sa-si aleaga tintele prin tot universul, el isi intinde antenele constiintei spre interior, sondand adancurile ascunse ale trairii, facandu-si drum catre inima. Lumea Racului e tesuta din sentimente. O uriasa subiectivitate ii animeaza pe reprezentantii acestei zodii. Constiinta lapidara, jurnalistica a Gemenilor face loc unei tapiserii de impresii, de reactii personale. Pentru Raci nu mai exista un univers obiectiv. Ramane doar o constelatie de reactii. Cei nascuti sub semnul Racului sunt aici pentru a patrunde in dimensiuni ale vietii interioare care nu sunt accesibile nici unuia dintre semnele anterioare.

Ei sosesc cu un limbaj fluent privitor la sinele adanc, un limbaj al emotiilor. Fascinati de reactiile subiective ale mintii, forta lor vitala este data de un proces indelungat de psihanaliza, de obicei administrat propriei persoane. A simti constiinta. A simti fiecare nuanta a vietii. A lepada cochilia amortelii care ne apara ca o armura in fata acestei macelarii a lumii. Toate acestea sunt lucrarea Racului. Scopul Racului? Sa vada dezordinea infernala a vietii. Sa vada cazanul ei clocotitor. Si, in ciuda tuturor nepotrivirilor, in ciuda oricarui simt practic, sa iubeasca, sa aiba incredere si sa accepte tot ce-i ofera existenta.

Strategia
O batisfera automatizata. Care este scopul ei? Sa deseneze harta fundului oceanului de la patru mile adancime. Sa ia probe de sol. Sa revina intacta la nava mama. O strategie le subordoneaza pe toate celelalte: batisfera trebuie sa supravietuiasca. Apele oceanului o apasa, cauta orice punct slab care ar putea aparea in peretii ei. In acel mediu cu desavarsire ostil apararea inseamna totul. Fara armura, dispozitivele sensibile din interiorul vasului ar fi zdrobite intr-o fractiune de secunda.

Si totusi in acea armura trebuie sa fie si goluri. Un perete solid de otel mai gros de o jumatate de metru ar apara vasul perfect. Dar fara deschizaturi batisfera n-ar putea interactiona cu mediul pe care este proiectata sa-l exploreze. Trebuie sa fie si ferestre pentru camerele de filmat. Creierul din interior trebuie unit prin fire cu urechile si ochii din exterior. Trebuie sa existe nise de depozitare pentru materialele culese de-afara. Proiectantii batisferei au de rezolvat o problema dificila: daca protejeaza prea bine masinaria, nu va fi capabila sa indeplineasca misiunea pentru care a fost creata. Daca n-o protejeaza destul de bine, vasul va fi distrus de mediul in care ar trebui sa lucreze. Acelasi lucru se intampla si cu Racul.

„Dispozitivele senzoriale” ale Racului sunt cele mai delicate din tot zodiacul. Nici un semn nu simte cu atata intensitate. Si simtirea reprezinta tot ce are viata mai semnificativ pentru un Rac. Insa acele circuite emotionale se pot supraincarca. Se pot arde. Viata trebuie lasata sa patrunda in interior incet, in mod controlat. A renunta pur si simplu la protectie ar fi un act de sinucidere. Scopul Racului este sa ajunga la intensitatea maxima a interactiunilor sale cu lumea si in acelasi timp sa-si protejeze finele reglaje ale sensibilitatii sale emotionale. Daca le-ar acoperi cu un blindaj de otel, mecanismele fragile ar putea rezista.

Dar viata inseamna mai mult decat rezistenta. Strategia Racului este sa creeze un sistem
defensiv minim potrivit supravietuirii. Timiditatea este unul dintre aceste sisteme. Mai ales la inceputul vietii, starile de reverie si firea rezervata formeaza invelisul protector al Racului. Persoana initiaza doar contactele de cea mai stricta necesitate cu restul lumii. Poarta o masca pentru a-si ascunde personalitatea. Ca un apas in desert, putem privi direct catre o astfel de persoana si sa nu vedem decat tufisul plin de tepi.

Mai tarziu in viata apararea poate deveni mai sofisticata. Racul invata sa proiecteze in arena sociala o holograma plauzibila, tridimensionala, a unei personalitati umane. Poate chiar a uneia gregare. Sub aceasta deghizare pandeste ca un spion, facand radiografii cu raze X, patrunzand pe cai ascunse in sufletele celor din jur. Racul nu prea are de ales: ori poarta o masca, ori ramane gol si dat in vileag. Procesele interioare sunt atat de delicate, iar viata este atat de stridenta, incat fara izolare sistemul nervos ar fi zdruncinat. Exista insa pericolul ca grija pentru protejare sa fie pusa inainte de orice altceva, chiar inaintea progresului personal.

Pentru ca Racul sa evolueze, trebuie sa-si schimbe carapacea. Dar miscarea aceasta trebuie bine calculata. Nici una din persoanele marcate de acest semn nu si-ar dori sa-si schimbe vesmintele psihologice in fata unui larg auditoriu, in timp ce se afla la o tribuna improvizata. Cei de fata trebuie bine selectati, iar momentul perfect ales. Cu extrema sa vulnerabilitate, Racul isi pune intreaga onoare in joc. Dar trebuie sa joace. Trebuie sa se deconecteze. Trebuie sa aiba incredere. Dragostea este intotdeauna un joc de noroc si acesta este un risc pe care Racul trebuie sa invete sa si-l asume.

Darurile Universului
Asezati-l pe cel nascut in Rac intr-un autobuz care se indreapta, cu viteza mica, spre Tara de Foc. Pentru cei mai multi dintre noi situatia ar fi la fel de atragatoare ca lepra. Racul are o reactie diferita. Inchide ochii si in zece secunde calatoreste spre centrul Pamantului.
Pentru un Rac lumea exterioara este mult mai putin colorata decat cea creata de imaginatia proprie. Acea viata interioara stralucitoare este resursa cheie a Racului. Mai mult decat oricare alt semn, el se simte acasa in tara de basm pe care o purtam in minte.

Imaginatie, subiectivitate, sentimente – acestea sunt materiile prime ale Racului. Si apar in prim plan in starea celei mai depline emotii: Dragostea. Priveste o alta persoana. Simte-te plin de tandrete, de dorinta de-a ajuta, de-a vindeca, de-a ocroti. Nu simti nici spirit competitiv, nici frica, nimic in afara de dorinta de a-ti oferi sprijinul. Circuitele tale de Rac s-au luminat. Bunatatea si preocuparea plina de grija fata de altul sunt reactiile nepremeditate ale Racului. Ele sunt singurele forte mai puternice decat instinctul de autoprotectie al semnului.

Cel mai bland om din lume, dupa ce bea doua beri, poate deveni usor grosolan si poate incepe sa faca avansuri sexuale unei persoane din Rac. La fel de bine ar putea incerca sa intre cu un deschizator de conserve in Fort Knox. Dar de s-ar ivi Gengis Han cu inima zdrobita, usile i s-ar deschide pe data larg. Genul acesta de iubire rasare firesc in inima unui Rac. Este una dintre resursele semnului, nu scopul sau. Sa sprijine. Sa ajute. Sa ocroteasca. Trasaturi demne de lauda, dar ele nu sunt acelasi lucru cu lepadarea carapacei, nu sunt acelasi lucru cu expunerea trupului gol. Ele sunt un fel anume, relativ sigur, de iubire.

Atitudinea grijulie a unei mame – aceasta este resursa Racului, care apare in mod automat. O dragoste adevarata este cu mult mai dificila, cu mult mai riscanta. Si nu se intampla niciodata fara efort.

Partea intunecata
Adoptarea rolului mamei este cea mai inalta expresie a unui Rac – si potentiala sa decadere. In noua cazuri din zece atitudinea aceasta este o expresie gingasa a iubirii umane, din toate puntele de vedere laudabila. Alteori insa, este doar o alta ascunzatoare, o alta carapace.Oamenii, mai ales cei care au cate un necaz, sunt atrasi de bratele alinatoare ale Racului. Racul scoate la suprafata sensibilitatile si suferinta oricarei persoane cu care intra in contact, facand-o sa se simta in siguranta ca sa poata rade sau plange. Racii par sa poarte tricouri astrale inscriptionate cu cuvantul Mama. Oricine poate citi mesajul.

Asezati un Rac in acel autobuz care merge in Tara de Foc. In urmatoarele zece minute, alaturi de el va sta cineva care-si va deserta inima. Nici un semn nu poate purta masca mamei mai convingator decat Racul. Primim de la el intelegere si compasiune. Racul primeste in schimb siguranta si calitatea de-a deveni invizibil. Si nimeni nu ajunge nicaieri, cel putin nu intr-o relatie intima. Atitudinea de mama are efecte foarte bune asupra strainilor, intr-un autobuz. Dar nu poate fi ingaduita ca trasatura dominanta a unei casatorii sau prietenii. Daca se intampla asa ceva, egalitatea fireasca a unei astfel de legaturi se rupe. Ambilor parteneri li se rapeste umanitatea.

Racul trebuie sa fie vigilent pentru a evita tentatia periculoasa a rolului de mama. Trebuie sa se fereasca de-a se invalui in atata intelepciune, si iertare, si intelegere incat propriul sau tumult interior, propriile sale nevoi, sa devina invizibile. Racii pot castiga in acest fel securitate si stabilitate. Dar e numai un alt joc cu carapace. Iar miza minima este singuratatea. Goliciunea emotionala este inspaimantatoare pentru Rac. Dar la fel sunt si lipsa de siguranta si de stabilitate in viata traita in exterior: schimbare, aventura, experiente de viata.

Pentru Rac, putina experienta castigata are o mare insemnatate. Focurile de artificii ale existentei Berbecului si Gemenilor li se par Racilor filme de groaza. Dar chiar si Racii au nevoie de un minimum de schimbare si diversitate. Din pacate, instinctul natural al prudentei poate interveni in chip restrictiv. La fel ca Taurii, si Racii se pot cufunda intr-o amorteala a spiritului plictisitoare si previzibila. Ei pot continua sa profeseze aceeasi meserie chiar si dupa ce valoarea acesteia pentru progresul personal s-a epuizat. Relatiile pot evolua intr-un cadru conventional – pentru a evita deloc confortabilele schimbari de cifru. Si, simtindu-se in siguranta in carapacea sa, Racul isi poate neglija scanteia romantica si creatoare, cufundandu-se cu anii intr-o traire somnolenta.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.