Misterioasa harta Oronteus Finaeus
Putini stiu ca harta Oronteus Finaeus este cel putin la fel de enigmatica ca si surata ei Piri Reis dar care este un pic mai celebra decat ea. Urmand firul istoriei acestei harti descoperim in atlasul lui Gerard Kremer ( alias Gerardus Mercator-renumit colectionar de harti antice) de la 1569, harta Finaeus , o harta care include zone ale Antarcticii descoperite mult mai tarziu. Putem enumera doar cateva , precum : Marie Byrd Land (partea de vest a Antarcticii), insula Alexander I, marea Weddell si chiar varful Regula din regiunea Queen Maud Land.
Se pare ca harta Finaeus a fost descoperita undeva in anii 1531 si reprezinta in partea stanga Pamantul iar in partea dreapta continentul Antarctica. Pe harta sunt reprezentate lanturi muntoase care au fost descoperite abia acum, in vremurile noastre prin analize facute ghetarilor acestui continent. Ce tehnica s-a folosit tinand cont ca ultima perioada glaciara a fost in urma cu 12500 ani?
Analizand cu atentie harta , se observa ca aceasta reda cu acuratete coordonatele lanturilor muntoase dar si a unor rauri. Astfel reprezentarea platoului de gheata Ross Ice indica rauri care astazi nu mai sunt....
In 1949 cand au fost facute primele teste ale straturilor de gheata ale platoului Ross Ice s-au descoperit lucruri mai mult decat interesante.Astfel in compozitia acestor straturi de gheata s-au descoperit urme de seminte!
Acestea fiind faptele putem sa ne intrabam :
Harta Finaeus Oronteus a fost facuta de aceeasi sursa ca si harta Piri Reis?
Cine putea cartografia aceasta zona cand ea a fost inaccesibila vreme de 6000 de ani?
Si cum a fost posibila cartografierea cu atata precizie fara tehnica avansata de astazi?
Niciun comentariu: