Varstele omenirii.
În tradiţia esoterică indiană , există 4 vârste ale omenirii (sau yuga):
1. Krita - sau vârsta de aur. Ea a durat, se spune, peste 1 mil de ani. (Tradiţia dă o cifră concretă, dar nu văd la ce ne-ar folosi.) Se spune că aceea ar fi fost copilăria omenirii, când oamenii "erau duşi de mână" de către zei. Raţiunea lor era în stadiu rudimentar, dar ei se aflau în legătură directă cu Sursa divină.
2. Treta - sau vârsta de argint. A durat şi ea tot peste 1 mil de ani, fiind totuşi mai scurtă decât prima. În această perioadă, omul începe să dezvolte conştinţa de sine, devine conştient că între sine şi divinitate există o limită. Este echivalentă coborârii omului în materie. Zeii încep să plece, apar semizeii.
3. Dvapara - sau vârsta de bronz. A durat peste 800.000 de ani. Separarea omului se accentuează, egoul său se întăreşte. Coborârea în materie este foarte avansată. În locul semizeilor, apar eroii.
4. Kali - sau vârsta de fier - trebuie să dureze peste 400.000 de ani. Noi ne aflăm încă în ea. Egoul este complet dezvoltat, ca şi raţiunea. Este epoca oamenilor, eroii au dispărut.
Această "coborâre în materie"este atât un lucru pozitiv, cât şi negativ. Pe de o parte, omul pierde legătura directă cu Sursa divină, dar are posibilitatea să se cunoască pe sine, să îşi conducă viaţa. Desigur, e necesar ca el să refacă această legătură, şi acest lucru este mai greu acum, când egoul ridică piedici. Dar, şi răsplata va fi mai mare!
După cum spune un mistic: " e mai preţioasă puritatea redobândită, decât cea originară."
Inchei prin câteva versuri dintr-un important poem epic al umanităţii, care par să exprime destul de bine sensul profund al perindării acestor epoci ale umanităţii, ca şi ale fiecărui om în parte:
"Condu-mă de la Ireal la Real,
Din întuneric, spre Lumină
De la Moarte, la Nemurire." (Upanishade)
Niciun comentariu: